* Składniki *
3 kwaskowate jabłka
2 gruszki klapsy
25 dag śliwek węgierek
garść rodzynek
2-3 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mielonego cynamonu
4-5 goździków
pół szklanki gęstej śmietany
szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Gruszki i jabłka myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy, śliwki wydrylowujemy. Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy goździki, doprawiamy solą, cynamonem i cukrem. Zalewamy sześcioma szklankami wrzątku i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 minut. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na pół godziny, aby napęczniały. Jeśli owoce niewystarczająco się rozgotowały, to możemy zupę zmiksować. Śmietanę ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Zupę podgrzewamy, mieszamy ze śmietaną i miodem oraz łyżką mąki ziemniaczanej jako zagęstnikiem. Wrzucamy rodzynki i zagotowujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno z groszkiem ptysiowym lub kruchymi ciasteczkami. Jeśli nie dysponujemy jakimiś owocami, możemy wykorzystać te z puszki. Będzie tak samo pyszne : ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz