* Składniki *
1 bakłażan
1 gruszka
1 marchewka
10 dag fasolki szparagowej
1 ogórek
kilka liści sałaty
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na kolka minut. Następnie obsmażamy na oleju na patelni z obydwu stron i osączamy z nadmiaru oleju. Marchewkę i fasolkę szparagową płuczemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, z fasolki odcinamy końcówki. Fasolkę i marchewkę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i osączamy. Ogórka i gruszkę myjemy, obieramy i kroimy; ogórka w ósemki, gruszkę w plasterki. Warzywa i owoce wykładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy lekko schłodzoną z chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz