* Składniki *
45 dag sera twarogowego
12 dag kaszy manny
3 łyżki mleka
6 dag masła
4 jaja
3 dag mąki
2 dag bułki tartej
sól
Przygotowanie:
Kaszę mannę zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 30 minut. Ser mielimy. Połowę masła ucieramy z kolejno dodawanymi żółtkami. Następnie dokładamy ser i kaszę mannę. Ucieramy dalej, aż do otrzymania gładkiej masy. Z białek ubijamy pianę , dodajemy ją do masy serowej i mieszamy. Z masy formujemy knedle wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na półmisek. Podajemy polane roztopionym masłem, wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą lub polane śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz