* Składniki *
1 duży kefir naturalny
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
1 pęczek cebuli dymki
2 ogórki tzw.węże
1 łyżka śmietany 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
kilka rzodkiewek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulki odcinamy od szczypiorku, kroimy i zesmażamy na tłuszczu na jasnozłoty kolor. dodajemy do gorącego rosołu. Ogórki obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rosołu i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. Następnie dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do rosołu, mieszamy chwilę trzymając garnek na ogniu, po czym zdejmujemy i studzimy. Wlewamy jogurt, wrzucamy posiekany szczypiorek od dymki i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawiamy do smaku i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Podajemy w miseczkach z dodatkiem groszku ptysiowego lub pokrojonych w kostkę grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz