* Składniki *
2-3 małe kabaczki
30 dag pieczarek
5-6 łyżek oliwy
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
pół garści posiekanej natki pietruszki
pół szklanki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie:
Kabaczki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środki, aby powstały podłużne łódeczki. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Pieczarki oczyszczamy i kroimy drobno trzonki razem z kapeluszami, smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu razem z bułką tartą, jajkiem. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku. Osączamy kabaczki i napełniamy nadzieniem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem, skrapiamy wodą i dusimy ok. 20-25 minut. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz