* Składniki *
20 dag skrzydełek z kurczaka, 1 grzbiet
włoszczyzna bez kapusty
pół pęczka koperku
3 cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka gęstej śmietany
2 surowe żółtka
20 dag ryżu ugotowanego na sypko (2 torebki)
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka i grzbiet myjemy, zalewamy sześcioma szklankami wrzącej wody i gotujemy na niewielkim ogniu. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondla z kurczakiem. Gotujemy wywar 40 minut; Do ugotowanego rosołu wrzucamy pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wyciskamy sok z drugiej cytryny (wcześniej należy ją sparzyć), wino, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa wydaje nam się za bardzo kwaśna można ją dosłodzić cukrem. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkami, wlewamy je do zupy, ciągle mieszając. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy mocno. Każdą porcję zupy na talerzu posypujemy posiekanym koperkiem i dekorujemy plasterkiem cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz