* Składniki *
3 gruszki
2 brzoskwinie
4 pomarańcze
2 szklanki białego słodkiego wina
1 cytryna
2 mandarynki
3 łyżki miodu
2 surowe żółtka
Przygotowanie:
Owoce myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy, pozbawiamy pestek. Gruszki i brzoskwinie kroimy w kostkę, gotujemy ok. 8-10 minut na niewielkim ogniu, studzimy i miksujemy. Z dwóch pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę, a z owoców wyciskamy sok, wlewamy go do wina, dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy. Żółtka ucieramy z miodem i łączymy z sokiem zmieszanym z winem oraz przetartymi owocami. Pozostałe pomarańcze obieramy ze skórki i drobno kroimy, wrzucamy do zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną lub letnią, może być z kleksem bitej śmietany i kruchymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz