* Składniki *
50-70 dag kalafiora
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
4 jajka
2 łyżki startego sera żółtego (gouda)
sok z cytryny
łyżka posiekanego koperku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kalafior oczyszczamy i gotujemy w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie, po czym dokładnie osączamy i miksujemy. Masło roztapiamy i robimy zasmażkę, wlewamy kilka łyżek zimnego mleka i mieszając gotujemy aż sos zgęstnieje. Lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek. Do ochłodzonego sosu dodajemy żółtka ciągle mieszając oraz starty ser i kalafior. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Wysmarowaną masłem formę wypełniamy masą i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz