niedziela, 10 lipca 2011

Bakłażany z pomidorami

* Składniki *

60 dag bakłażanów
2 łyżki mąki
4-5 łyżek oliwy
3 duże pomidory
2 cebule
20 dag mielonego mięsa
pół szklanki bulionu z kostki rosołowej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, ścinamy czubki od strony szypułek, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Pomidory myjemy, sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Dusimy, aż rozgotują się na miazgę. Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy do pomidorów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przypuszczamy ząbek czosnku przez praskę i dorzucamy do pomidorów. Zesmażamy mięso na silnie rozgrzanym tłuszczu, łączymy z sosem pomidorowym. Bakłażany odsączamy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem mięsno-pomidorowym. Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz