* Składniki *
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaparów
5 czarnych oliwek
1 pomidor
1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1-2 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
szczypta chilli i soli morskiej
1 mała główka zielonej sałaty
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Kapary odsączamy, oliwki kroimy w plasterki. Pomidory myjemy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kosteczkę. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem. Majonez mieszamy z jogurtem. wrzucamy cebulę, czosnek, kapary, oliwki i pomidora. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy sos do smaku chilli i solą. Dodajemy tuńczyka. Ponownie mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Posypujemy sałatkę z tuńczyka. Podajemy z chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz