wtorek, 12 lipca 2011

Gulasz z patisonów

* Składniki *

1 kg patisonów
2 białe cebule
2 strąki kolorowej papryki
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
4 parówki
2 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki groszku konserwowego
pół szklanki śmietany
1 kostka rosołowa
pół pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Patisony myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę; wrzucamy razem z groszkiem na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodajemy patisony z cebulą i czosnkiem oraz pokruszoną kostką rosołową. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. Dusimy wszystko na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, aż patisony zmiękną. Parówki obieramy z osłonek, kroimy w plasterki i smażymy oddzielnie do zrumienienia, następnie dodajemy do duszonych warzyw. Doprawiamy potrawę koncentratem, śmietaną, ewentualnie solą i pieprzem. Dusimy jeszcze minutę i zdejmujemy. Podajemy z chrupiącym pieczywem, ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.

1 komentarz: