* Składniki *
25 dag rabarbaru
75 dag truskawek
1 szklanka białego słodkiego wina
1 łyżka skórki z cytryny
3-4 goździki
4-5 łyżek bitej śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie:
Truskawki opłukujemy, pozbawiamy szypułek, 1/3 owoców miksujemy z miodem i winem, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Rabarbar zalewamy dwiema szklankami wrzątku, dodajemy goździki, skórkę z cytryny, sól, cukier i gotujemy ok. 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Wlewamy rozprowadzoną wodą mąkę ziemniaczaną, zmiksowane truskawki i gotujemy zupę na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. Wrzucamy pokrojone truskawki. Im chłodniejsza zupa, tym lepiej, truskawki powinny pozostać świeże i jędrne. Nalewamy zupę do talerzy, każdą porcję dekorujemy kleksem bitej śmietany i jedną truskawką. Można podawać z groszkiem ptysiowym, bezami lub samą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz