niedziela, 10 lipca 2011

Gazpacho

* Składniki *

1 włoszczyzna (ewentualnie kostka rosołowa)
1 czerstwa bagietka
oliwa
2 strąki czerwonej, słodkiej papryki
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
1 świeży ogórek
50 dag mięsistych pomidorów
3-4 łyżki jasnego octu winnego
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach, dusimy w oliwie do miękkości, następnie po ostudzeniu miksujemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ogórek obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy drobno, czosnek po obraniu przeciskamy przez praskę. Bułkę kroimy w kostkę jak na grzanki. Zmiksowane warzywa mieszamy z ogórkiem, papryką i pomidorami, cebulką, czosnkiem oraz bułką. Doprawiamy oliwą, octem winnym, solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy niegazowaną wodę mineralną - tyle ile potrzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz