czwartek, 14 lipca 2011

Makaron z brokułami i bryndzą

* Składniki *

30 dag makaronu świderki
50 dag brokułów
15 dag bryndzy
1 łyżka oliwy
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki
sól, pieprz
Sos: 12 dag majonezu
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z oliwą na półtwardo, odcedzamy i hartujemy. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 3 minut i odcedzamy. Makaron mieszamy z brokułami, posypujemy rozkruszoną bryndzą. Majonez łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sosem polewamy makaron, posypujemy drobno posiekaną zieleniną. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu lub jako sałatkę, wcześniej schłodzoną w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz