czwartek, 14 lipca 2011

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

* Składniki *

Ciasto na knedle: 1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki
jajko
sól
Nadzienie: 0,5 kg śliwek węgierskich
Ponadto: torebka cukru waniliowego
masło
cukier
bułka tarta

Przygotowanie:

Przygotowujemy nadzienie: śliwki myjemy, osączamy, usuwamy pestki, posypujemy owoce cukrem i bułką tartą.
Przygotowujemy ciasto: ugotowane ziemniaki odcedzamy, ugniatam i studzimy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy krótko, dzielimy na części, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, do środka wkładamy śliwkę wypełnioną cukrem, zlepiamy, utaczamy kulkę. Knedle wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy gorącą wodą, odcedzamy. Podajemy polane masłem i oprószone zrumienioną bułką tartą, posypane cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz